بیایید روحیه ی خود مدیریتی و اتکای به نفس و اعتماد را در دانش آموزان تقويت كنيم            به وب سایت پیش دانشگاهی و دبیرستان صدرا خوش آمدید.           

دانستنی های ریاضی




  "اواريست گالو" :
 نابغه ای که اگر در جوانی کشته نمی شد رياضيات كنوني بشر به اندازه سي‏صد سال جلو بود 

اواريست گالوا، رياضي‏دان شهير فرانسوي در 26 اكتبر 1811م در شهري در نزديكي پاريس به دنيا آمد. وي تا دوازده سالگي معلمي جز مادرش نداشت. با اين حال نبوغ رياضي وي چنان بود كه در نوجواني آثار سنگين هندسي را هم‏چون رمان شيرين و پرماجرا مي‏خواند.گويند وقتي كه گالوا در سن 7 سالگي در امتحان پلي تكنيك در برابر ممتحن قرار گرفت و هنگامي كه از وي سؤال شد تا لگاريتم را شرح دهد فرياد برآورد كه من بچه نيستم كه به اين پرسش كودكانه جواب دهم. 
گالوا در 12 سالگي وارد كالج شد و در تمام مواد درسي خود، جايزه اول را به دست آورد. وي در ادامه، به مطالعه منظم درس‏هاي رياضي پرداخت و در پانزده سالگي، شاه‏كارهاي تحليل جبريِ آن عهد را كه در خور رياضي‏دانان حرفه‏اي بود، به آساني جذب مي‏كرد. گالوا در 18 سالگي كتاب وقايع رياضيات را به پايان رساند و پس از آن، سه اثر جديد درباره مسائل نوين رياضي تنظيم كرد. از ديگر آثار گالوا، مي‏توان به اثري درباره تئوري عمومي حل معادلات كه امروزه به تئوري گالوا مشهور است، اشاره كرد. هم‏چنين يكي از نخستين پيشرفت‏هاي جديد در نظريه گروه‏ها و نيز اصولِ جبري معادلات، مرهون اواريست گالوا مي‏باشد. 
او جمهوری خواهی سرسختی بود و عقیده داشت:
" من برای دانشمند شدن چیزی کم دارم و بنابراین قلب من آرزویی دارد که مغز من قادر به انجام دادن آن نیست."
 دوبار به دليل ابراز عقايد سياسي خود به زندان افتاد؛ با اين حال در زندان هم دست از كارهاي علمي نكشيد و به تكميل آثار خود پرداخت.
درحالی که فقط چند روز بیش از بیست سال و هفت ماه داشت در یک دوئل به خاطر یک دختر مجروح و کشته شد. برخی بر این عقیده‌اند که دشمنان سیاسی گالوا به وسیلهٔ آن زن او را به دام انداختند و در نهایت مسئلهٔ شرافت را بهانه کردند و گالوا را به دوئلی کشاندند که نتیجه‌اش از پیش مشخص بود. 


  "آلن تورینگ" :
 پدر علم هوش مصنوعی و علوم کامپیوتر
دانشمندی که سرنوشت جنگ جهانی دوم را عوض کرد
 

در سالهای ابتدایی جنگ جهانی دوم، آلمانها از ماشینی به نام انیگما )Enigma( برای تولید و ارسال رمز استفاده می‌کردند. این ماشین می توانست رمزهای پیچیده‌ای تولید کند که برای ارسال پیام جهت زیردریایی های مخوف آلمانی موسوم به u-boat بسیار مناسب بودند. از رمز درآوردن این پیامها نیز توسط نسخه‌ای از این ماشین در مقصد انجام می شد. بدین ترتیب آلمانها توانستند با عملیات پنهانی تلفات زیادی به کشتی های تجاری و جنگی متفقین وارد سازند. گرچه ریاضیدانان لهستانی توانسته بودند پیامهای انیگما را کشف رمز کرده و بخوانند، از سال 1941 به بعد آلمانها سیستم رمزنگاری خود را بطور روزانه تغییر دهند. این کار شکستن رمزها را بسیار دشوارتر ساخت. برای مقابله با این تکنیک موثر آلمانها دنیا باید منتظر ورود یک نابغه ریاضیات می ماند و آن کسی نبود جز آلن تورینگ.
در سال 1942 تورینگ یک تکنیک پیچیده کدشکنی به نام تورینگری ابداع کرد که می توانست کدهای سیستم لورنز آلمان را بشکند. از این ماشین برای تولید کدهای استراتژیک بسیار مهم فرماندهی عالی آلمان استفاده می شد. کار تورینگ در این زمینه کمک های بسیار بزرگی به متفقین کرد.
این دانشمند و نابغه بی همتا هیچگاه بخاطر خدمات بزرگ خود مورد تقدیری که شایسته آن بود قرار نگرفت و در آخر وی را متهم و توسط سم سیانور مسموم و به قتل رسید.
چنین تخمین زده می شود که تلاشهای تورینگ و هم تیمی هایش جنگ جهانی دوم را سالها کوتاهتر کرده و جان افراد بیشماری را نجات داد.

تاخیر ۷۰ ساله در تحویل مقاله های تورینگ توسط سازمان ارتباطات انگلستان، نشان‌دهنده‌ی اهمیت بسیار آنها است. مقاله‌های تورینگ، جزئیات آنالیزهای ریاضی را برای سعی و خطا و پیدا کردن محتمل‌ترین تنظیمات ماشین‌های رمزنگاری شرح داده‌اند. سازمان ارتباطات انگلستان تاکنون حداکثر استفاده را از این مقاله‌ها کرده و اکنون مشکلی با انتشار عمومی آنها ندارد.

پس از مرگ وی خیابان ها، کتابخانه ها و مکان های زیادی را برای قدردانی از وی به نام "آلن تورینگ" نام گذاری کرده اند. تورینگ 60 سال پس از مرگ مورد عفو دولت انگلستان قرار گرفت و رسما از وی غذرخواهی شد.